Miks on keskendumine üks olulisemaid oskuseid sportlasel?

Mängu kaks peamist eesmärki – on haarata initsiatiiv – ning panna enda vastane liikuma. Initsiatiiv – annab sulle võimaluse dikteerida – mis juhtus – ja kuidas juhtub – ning vastase liikuma panemine paljastab tema nõrkused – kust teda rünnata ja millal on selleks kõige sobivam hetk.

Kui sina kontrollid sündmuste käiku ning oled nagu dirigent orkestri ees, siis oled suutnud panna ennast positsiooni, kus õnnestumise tõenäosus märgatavalt suureneb. Oluline on ka mõista, et perfektne positsioon ei garanteeri perfektset tulemust, kuid see garanteerib alati võimaluse õnnestuda. Lõppude lõpuks tahad sa olla võimalikult tihti olukorras kus soovitud tulemus on käeulatuse kaugusel.

Kuidas aga jõuda ihaldatud olukorda, kus initsiatiiv on sinu käes. 

Selleks tuleb mõista, et kõige olulisem ei ole ihaldatud tulemus, vaid kõige olulisem on see kuidas ihaldatud tulemuseni jõuda, sest sa tead, et suurepäraselt sooritatud element toob enam kordi soovitud tulemuse kui kehvasti sooritatud element. Kui liigne fookus on tulemusel siis ununeb hetk, milles oled ning soorituse tase langeb.

Ma toon sulle kohe illustreeriva näite. Kujuta ette et oled taga ajamas oma eesmärki või unistust ning viis selleni jõuda on lihtne, tuleb lihtsalt järgida laserist tulenevat valgusmärki ning pidevalt valgusele järgi minnes, jõuad sa eesmärgini. Nüüd kui sa hakkad poole tee peal keskenduma järsku oma eesmärgile ning unustad valgustera ära, siis jääb tee suuretõenäosusega pooleli, sest sa ei tea kuhu minna ilma valgusmärgita.

Keskendudes oma elemendi sooritusele tuleb ihaldatud tulemus ise sinu juurde ja sellepärast ongi kõige olulisem oskus keskendumine sellele mida sa teed sellel hetkel kui sa teed seda.

Samas valguses mängides oma oponendi vastu on oluline panna oma vastane liikuma. Kui sa suudad oma oskustega vastase liikuma sundida siis see tähendab, et sa omad initsiatiivi, mis omakord tähendab et sinu käes on kontroll olukorra üle, mis omakord annab sulle võimaluse sellest parim välja võtta. 

Kui sa märkad nõrkust või kohta kust rünnata siis oled sa selleks valmis aga et märgata ja rünnata, peab su fookus olema sellel hetkel, mitte lõpptulemusel. Sellisel viisil suurendad sa oma võimalust õnnestuda ning edukalt sooritada mistahes elemente. Loomulikult nõuab edukas sooritus ka tugevat aluspõhja, mille pealt üldse midagi sooritada, kuid selliselt lood sa endale parima võimaliku positsiooni oma oskuse kasutamiseks.

Eemalda juhuslikkus ning mõista, et õnnestumine on tegelikult hoopis midagi muud, see on soodsa momendi kokkulangemine korraliku ettevalmistusega. Ole valmis õnnestuma!